torstai 26. tammikuuta 2017

Miehen palmikkosukat

Tällä viikolla valmistuivat palmikkosukat miehelle.


Sukat on neulottu toistensa peilikuviksi, eli jalassa palmikko on joko jalan sisä- tai ulkosyrjässä. Myös takasaumassa on pieni palmikko, joka loppuu kantapään alkuun.

Näihin sukkiin entinen opiskelija toi 2 kerää Novitan Naava-lankaa ja kysyi, tulisko niistä sukat miehelle. Koko jotain noin 43. Ja tästä sitten lähdin kehittelemään mallia. Päädyin tuohon yksinkertaiseen palmikkoon, se on mielestäni tyylikäs tällaisessa paksussa langassa.


Naavaa olisi pitänyt kutoa puikoilla 6-7, mutta sukkia ei voi kutoa niin löysästi. Nämä tikuteltiin nelosen puikoilla ja 52 silmukalla. Joustinneule jatkuu kärkeen saakka, sillä silloin kun jalan tarkka koko ei ole tiedossa, kudon mielelläni joustinneuletta. Sopii monenkokoiseen jalkaan silloin.

Lanka oli pehmeää kudottavaa, harvoin vaan tulee näin paksusta langasta kudottua. Tosi lämpöisen oloiset sukat. Nyt vain toivon, että ovat saajalleen sopivat ja mieluisat. :)

perjantai 20. tammikuuta 2017

Maariat





Pitkien palmikkoprojektien väliin kaipasin hieman helpompaa kudottavaa :)
Joten tekaisinpa yhden suosikkimalleistani, maariat
(http://www.ravelry.com/patterns/library/maariat)

Värinä vaaleanpunainnen lähestyvän ystävänpäivän vuoksi, sillä nämä sukat menevät ystävänpäiväsukkavaihtoon. Koko 37-38. Koska saajalla on hieman paksumpi nilkka, varsiosassa silmukoita normaalin 48 sijasta 52. Ohjeesta poiketen teen näihin tuon kärkiosan aina nurjalla, jotenkin looginen jatko nurjalle reunukselle. Lankana taas kerran 7 veljestä. Tällä kertaa langassa ei ollut solmuja eikä nukkaantuneita kohtia eikä isoja paksuusvaihteluja, hyvä näin.



Kaunis ja ajaton malli, ihana kutoa.

lauantai 14. tammikuuta 2017

Huh, viimein...


Valmistuihan ne viimein!

Sama malli kuin vuoden ekoissa sukissa, mutta sävyä vaaleampi harmaa 7veljeksestä.<
Tässä kuvio jotenkin erottuu paremmin kuin pykälää tummemmassa. Toivottavasti työkaveri tykkää :)

Silmukoita alussa 68, sitten lisätty 4 lisää ja nilkassa&jalkaterässä silmukoita 52, tuon kuvion joustamattomuuden vuoksi. Varrella pituutta 40 cm, takana ja sivuissa joustinta 1o 1n perinteisen 2o2n tilalla. Pykälää napakampaa.

Nyt välillä jotain muuta väriä ja kuviota :)

perjantai 6. tammikuuta 2017

Junasukkasia x 3



Osallistuin joulun alla joululahjasukkavaihtoon, josta tuli joululahjaksi sukat ja kolme kerää lankaa. Tapaan osallistua sukkavaihtoihin muutaman kerran vuodessa, niissähän ideana on se, että kudotaan sukat jollekin henkilölle jossain ja saadaan sukat joltain henkilöltä jostain. Jouluvaihdossa oli lisäksi mukana lankaa tai tarvikkeita 10-15 eurolla.

Näissä vaihdoissa saa aina esittää toiveita, joita ei aina kuitenkaan noudateta. Itse ilmoitan joka kerta pitäväni kirkkaista raikkaista väreistä, kuten keltainen, oranssi, punainen. Ja sitten saan tuommoiset maantienväriset sukat ja langat, joita en itse kaupasta ostaisi. Nämä sukat on lisäksi mallia "räpylä", eli minun jalkaani aivan liian leveät.


 Useimmiten on tullut ihan käyttökelpoisia sukkia, vaikka joskus on kyllä saatu oikein hyvät naurut. Niinkuin vaikka näissä oikealla olevissa sukissa, jotka ovat KESKIMÄÄRIN ihan oikean kokoiset, mutta kummatkaan eivät ole sopivan kokoiset.



Tekijä siis lähetti kahdet sukat yksien sijaan, oikea pituus sukalle olisi ollut 24 cm...
Eihän sillä koolla niin väliä?




Mutta siis joo, asiaan:
Paketissa ollut sinisävyinen lanka on Novitan Niitty -lankaa, joka on keinokuitulankaa. Päätin siis kutoa nämä kerät heti pois, koska muuten ne jäävät lojumaan kaaapin nurkkaan. Minä kun en eritysemmin pidä keinokuitulangoista.


Ja tässä kuvassa jälleen ystävämme Pippuri sukantarkastuspuuhissa. Huomatkaa ylpeä ilme, nämä sukat kelpuutettiin siis ilman isompia mutinoita. ;)

Ja tässä alla vielä ne junasukat x 3. Kaksi kerää ritti juuri sopivasti kolmeen sukkapariin.
Vahingossa tuon yhden parin kohdalla hyppäsin suoraan nurjista kierroksista kantapäähän kiertämättä joustinneuleen kautta, joten purkamisen sijaan se sai parikseen toisen lyhennetyn sukan. Normikokoisiin ei lanka olisi riittänytkään, joten hätäily oli tällä kertaa hyvästä.
Yhdet sukat lahjoitan joulukuussa syntyneelle opiskeljan vauvalle, kahdet jäävät vielä odottamaan omia pikkujalkojaan.


Puikot kolmosen bambupuikot (lempparini) ja silmukoita 40. Teräosassa 22 kierrosta ennen kavennuksia. Terän pituus noin 11,5 cm. 

Junasukkien ohje ja tarina löytyvät mm. http://www.taitoep.net/muut/junasukka-ohje 
Junasukassa hyvää on se, että pysyy hyvin levottomammankin vauvelin jalassa.

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Vuoden ensimmäiset sukkaset

Kerään tänne blogiin vuonna 2017 tekemäni sukkaset talteen kuvina ja ohjeina ihan omaksi ilokseni.
Jos joku muu saa näistä ideoita, niin siitä vaan vapaasti hyödyntämään :)

Vuoden ensimmäiset sukat valmistuivat 2.1. harmaasta 7 veljeksestä, työkaverin toiveväri ja -malli. Tämä tummanharmaa oli kovin karkeaa ja jäykkää kudottavaa.

Malli Novitan palmikkosukat: https://www.novitaknits.com/fi/fi/node/93/instructions
Silmukoita alussa 68, nilkassa ja jalkaterässä 52, koska palmikkokuvio on kovin tykky eikä juurikaan jousta. Saajan toiveesta ei ihan polvitaipeeseen ylettyvä versio, pohkeen paksuin kohta noin 40 ja jalan koko samoin 40. Hidas malli kutoa, mutta kaunis kelttipalmikko :)

Kuvassa sukat Pippuri-kissan laaduntarkastuksessa.